
ژل ضد عفونی کننده دست
ژلهای ضد عفونی کننده دست محصولات جدیدی نیستند؟ اولین بار در سال 1966 آقای لوپ هرناندز که در آن زمان دانشجوی پرستاری بود ایده، ساخت یک ژل ضد عفونی کننده بر پایه الکل را ارائه کرد که هدف از آن تمیز کردن دستها در محیطهایی بود که امکانات مناسب برای شستن دست وجود نداشت. این محصول مانند بسیاری از محصولات بهداشتی دیگر با استقبال عمومی گستردهای مواجه نشد تا آن که در سال 2009 با همه گیر شدن آنفلوانزای خوکی یا همان H1N1، مورد استقبال عامه مردم قرار گرفت. در آن سال فروش ژلهای آنتی باکتریال و ضد عفونی کننده در آمریکا و تنها طی 6 ماه، حدود 70 درصد افزایش داشت. در نهایت در سال 2010 استفاده از بطریهای کوچکی که با ژلهای ضد عفونی کننده پر شده بودند، رایج شد.
البته محبوبیت ژلهای ضد عفونی کننده دست فقط ناشی از بیماریهای فراگیر نبود. صنعت سودآور تولید این محصولات باعث تبلیغات بیشتر و افزایش فروش شد. در نتیجه امروز و پس از گذشت چند سال شاهد آن هستیم که ژلهای ضد عفونی کننده در رنگها و رایحههای مختلف به بازار راه یافتند. بهعلاوه در این مدت ژلهای ضد عفونی کنندهای به تولید رسید که بهجای استفاده از الکل، از ترکیبات استفاده میکنند و حتی دستور تهیه این محصولات بهصورت خانگی در شبکههای مجازی و اینترنت موجود است. کاملاً واضح است که ژلهای ضد عفونی کننده رایج در باز از ژلهای الکلی و ساده و نه چندان جذاب مورد استفاده در بیمارستانها فاصله زیادی گرفتهاند. ولی آیا این محصولات خانگی در کشتن میکروبها مؤثر هستند؟
اثر گذاری ضد عفونی کنندههای خانگی
متخصصین بهداشتی بر این عقیدهاند که برای کشتن بیشتر ویروسها حداقل 60 درصد الکل لازم است ( بیشتر محصولات ضد عفونی کننده حاوی 60 تا 95 درصد الکل هستند). البته برای کسانی که پوست حساستری دارند، محصولات ضد عفونی کننده بدون الکل هم وجود دارد.
تا مدتها در تمام محصولات بهداشتی ، از صابون گرفته تا خمیر دندان، از ترکیبی بسیار قدرتمند و ضد باکتریایی به نام تری کلوسان استفاده میشد. هر چند که تحقیقات بعدی مشخص کرد این ترکیب بیشتر از هر چیز برای سیستم هورمونی بدن خود ما مضر است و به این ترتیب در سال 2017 استفاده از آن در محصولات بهداشتی ممنوع اعلام شد.
بهطور کلی ویروسها مقاومت بیشتری نسبت به باکتریها در مقابل ضد عفونی کنندهها دارند، هر چند که این مسئله در مورد کرونا چندان مشکلی ایجاد نمیکند. لایه محافظ این ویروس از جنسی است که با الکل واکنش داده و از بین میرود. به همین دلیل میتوان گفت که محصولات ضد عفونی کننده خانگی بدون داشتن درصد ترکیب مشخص و الکل بهاحتمال زیاد قادر به از بین بردن ویروس کووید – 19 نیستند. بهعلاوه اینکه ترکیب کردن موادی که بهطور جدی برای بدن ما مضر هستند، آن هم در خانه، اصلاً منطقی نبوده و توصیه نمیشود